Cutting-Edge Arctic

3. februar, onsdag
19.00
Fjellhallen. Kr. 200,-

Ide: Pikene på Broen.
Produksjon: Pikene på Broen og Sapmi Music.
Produsent: Kai Somby.
Musikalsk ledelse: Johan Sara Jr., Kristiina Ilmonen.

Under årets festivalåpning kan man oppleve en helt unik konsertopplevelse, Cutting–Edge Arctic, der særegne urstemmer fra hele det arktiske om rådet samles for første og eneste gang i Kirkenes! Samiske joikere fra Norge og Sverige står side ved side med strupesangere fra Chukotka, Alaska, Grønland og Canada og sangere fra Yakutia og Nenets. Polarsirkelen binder sammen de ulike sangtradisjonene og de unike livsstilene fra Arktis. Det blir spennende å høre om det mangfoldige koret oppnår samklang, men sangen vil være et tydelig signal til alle som har økonomiske, politiske eller andre interesser i dette området: ARCTIC CALLING!

Samisk joik er en av Europas eldste musikktradisjoner, med røtter tilbake til steinalderen. Samejoik var i lang tid forbudt av kirken og myndighetene, men har så gradvis vokst frem og oppnådd en renessanse. Joiken er høyst personlig og et utrykk for den samiske spiritualiteten.
Johan Sara Jr. (Kautokeino, Norge) blander den tradisjonelle joiken med elementer av ny musikk, og er en vital og forfriskende musikalsk innovatør.
Inga Juuso (Kautokeino) er en suveren utøver av tradisjonell joik, både som solosanger og i ulike musikalske konstellasjoner.
Lars Ánte Kuhmunen (Rensjön, Sverige) er reindriftsame og joiker, og inspireres musikalsk av reinflokken.

Inuittisk strupesang har en unik rytme og pusteteknikk, som har vært utøvd av kvinner i nord i århundrer. Mens mennene var på jakt, ble kvinnene hjemme og sang for barna, imiterte lyder fra dyr og naturen. En “Ajaaja” akkompanerer trommedans, og synges av familier, og handler blant annet om deres hverdagsliv, relasjoner og været.
Sylvia Cloutier (Nunavik, Canada) fikk tittelen Årets kvinne i 2009, som en anerkjennelse av hennes bidrag til inuittsamfunnet gjennom sin kunst.

Chukchi-folket i Sibir praktiserer også en form for strupesang, imitasjon av reinsdyrenes pusting på vidda. Noen ganger spiller en håndtromme med på de sjamanistiske sangene.
Sangen presenteres av Olga Letykai Csonka og Zoia Tagryna som opprinnelig er fra Chukotka, men nå bor i Sveits og Frankrike.
Stephen Blanchett er fra et lite inuittsamfunn, Bethel i Alaska, men han bor nå i Anchorage. Blanchette fremfører tradisjonelle sanger og dans i den anerkjente gruppen Pamyua og formidler det unike musikalske urykket til Yup’ik–folket.
Anda Kuitse er sjaman og underholder fra Kulusuk, Grønland. Han er kjent for sin ekspressive inuittiske trommedans.

Den yakutiske (Sakha) sangtradisjonen fra Sibir har ulike stiler. Den prisbelønte skuespilleren og sangeren Stepanida Borisova fra Yakutsk behersker mange av dem. Hun har særlig posisjonert seg som sanger av «tojuks» – improviserte episke sanger, der hun tar opp mange universelle tema som kjærlighet, ensomhet og bekymringer.

Den nenetiske sangtradisjonen innebærer både episke, personlige og sjamanistiske sanger, som uttrykker spirituelle reiser til over- og underverdener. De gamle nenetiske sangene vil fremføres av Tatiana Lar fra Yamalo-Nenets okrug.

De ulike sangformene har tradisjonelt blitt sunget a capella, noen ganger akkompanert av trommer. I Cutting–Edge Arctic bringes stemmer fra verdens ytterpunkt sammen, tidvis til lyden av tradisjonelle trommer, tidvis til moderne perkusjon ved Kristiina Ilmonen (Finland), Håkon Mjåset Johansen (Norge) og Petter Berndalen (Sverige).

Kjøp billett