Photo by Bernt Nilsen
Nord Rute

6.februar, lørdag
17.00
Paviljongparken ved Rica Arctic Hotel

Utendørs performance

Lydopptak/ narrative lyddesign: Ross Adams.
Musikk: Plaid.
Resitasjon: Synnøve Persen.
Scenografi/ lysdesign: Eric Mutel.
Medvirkende: den samiske familien til Klemet Amund Eira; stemmene bak: Ánde Somby, Harald Gaski, joiking: Aillos.
Produsent: Pikene på Broen.

Nord Rute er en utendørs lydperformance basert på diktet No. 272 om reinflytting, fra boken The Sun, My Father av Nils Aslak Valkeapää. Lydopptaket ble gjort under reinflyttingen fra Karasjok til Porsanger, våren 2009, av lydkunstner og BBC-lydmann Ross Adams (UK). Den legendariske London-baserte elektronikaduoen Plaid har komponert et musikkstykke, basert på dette lydopptaket, som framføres live for første gang i Kirkenes. Den anerkjente samiske poeten Synnøve Persen opptrer med sin poetiske fortolkning av diktet som en del av performancen. Hvem andre enn Synnøve kan formidle Valkeapääs budskap – på 1970-tallet ble de kalt Kongen og Dronningen av Sameland!?

Performancen Nord Rute foregår i en enorm labyrint bygget av snø og is, som gir forestillingene om mobilitet og det nomadiske et fysisk utrykk. Formen er inspirert av prehistoriske samiske labyrinter, som trolig hadde flere rituelle funksjoner. Labyrintene sikret fiske og fruktbarhet, og var åsted for overgangsritene. Festivalpublikummet inviteres inn i snølabyrinten, som er omgitt av mange høytalere, og har en scene i midten. Publikum følger labyrinten og får en sanselig opplevelse av reinflyttingen fra lyden av snø, vind, rein og joik. Lyden omslutter publikum, og nærheten kan nesten fremkalle reinpelsens mykhet, og gi en fornemmelse av hvor skarp isen er… Opptakene ble gjort med en særlig teknikk (ambisonics), som muliggjør opptak av et helt felt, og lyden spres via et eget tredimensjonalt høytalersystem.

Etter Barents Spektakel vil Nord Rute bli vist i London i slutten av februar i år. Prosjektet følges av en plateutgivelse i 2010.